2016/08/30

Pelesaian masalah tak bunyi bila laptop pakai HDMI sumbung ke projector

projector / HDMI / solution


apabila projector yang ada HMDI input , dan laptop yang ada HDMI output,
boleh bersambung dangan kabel HDMI ( ganti kabel VGA )

ramai penguna akan menghadapi satu masalah , bunyi telah dihantar ke projector,
tak dapat sambung ke ampifeir analog ( portable PA system )...

tak per risau , senang saja nak selesaikan masalah ini..

hanya pilih sounds output  di laptop anda..


( ini contoh dalam Windows 10 / chinesse version  )

pergi ke control panal ....

CONTROL PANEL >> HARDWARE AND SOUND >> SOUND




pilih > "speakers" ( suara tak mauh hantar ke projector )
klick " "save as default"..



jadi bunyi akan keluar di laptop..
kalau sambung audio jack 3.5mm kabel ke amplifier,
suara akan bunyi di speker yang bersambung dangan amplifier 


( setting ini tak dapat buat tetap..., kerana pilihan akan ada ,hanya kabel HDMI telah disambung ke projector .) 



Malaysia / Kedah / Alor Setar / Sentosa Plaza / Pertama Audio Trading / Contact 







kalau sambung ke tv nak ,bunyi di TV ,pilih "TV"

klick " "save as default"..

 ( ini macam laptop tak bunyi ,hanya TV yang bunyi )


2016/08/25

Eichmann Bayonet Plug




Banana plug bermutu tinggi ^



Conductive pin is machined from high-purity Tellurium copper, polymer shell.







Malaysia / Kedah / Alor Setar / Sentosa Plaza / Pertama Audio Trading / Contact 




Hi-Fi / accessory / banana plug / Eichmann

2016/08/13

GXL GL288TUSB 2.1 multimedia speaker system

multi media speaker / 2.1 /   GXL


Speaker Bluetooth 2.1 untok hand set dan komputer.

build in Bluetooth..boleh main lagu handfone tampa wayer...

ada FM RADIO tuner...


build in USB fresh drive player..
( lubang usb ada kat atas unit woofer )





panel depan ada lampu  LED yang bertukar-tukar warna...( 6 jenis warna )



ada remove ctrl...






bunyi BASS boleh laras...( butang laras ada kat belakang )




GXL GL288TUSB


Malaysia / Kedah / Alor Setar / Sentosa Plaza / Pertama Audio Trading / Contact 






multi media speaker / 2.1 /   GXL

2016/08/07

TOA TU652M Horn speaker

 public address system / speaker / horn speaker /  TOA

speaker corong TOA , yang boleh membekal surau yang derai, dan boleh pi jauh-jauh..


lebah horn  : 500mm (19.69 inch)
panjang horn : 400mm (15.74 inch)







frequency response : 150 Hz to 6000Hz
( TU652M as )/ beart 2.7kg

110 db ( 1w/1m)


100v line:

200Ω (50 W)
330Ω (30 W)
670Ω (15 W)


70V  line :

100Ω  ( 50 W )
200Ω  ( 25 W )
330Ω  ( 15 W )
670Ω  ( 7.5W )





drive unit : TOA TU652M / yang mempunyai "Merging trans"..






reflex horn unit : TOA TH652








 Malaysia / Kedah / Alor Setar / Sentosa Plaza / Pertama Audio Trading / Contact 



selalunya pakai di suaru, masjid atau pun sekolah.

TOA  TU652M AS




public address system / speaker / horn speaker /  TOA


2016/08/01

Behringer XENYX QX1202 mixer

pro / mixer / Behringer

mixer dua belas channel ,dan mempunayi usb audio interface..
juga boleh buat rakaman.

Premium 12-Input 2-Bus Mixer with XENYX Mic Preamps & Compressors, British EQs, KLARK TEKNIK Multi-FX Processor and USB/Audio Interface





ada emapat lubang  XLR yang "phantom powered"



 USB -ke laptop^....

Studio-grade compressors with super-easy “one-knob” functionality and control LED for professional vocal and instrumental sound

Ultra-high quality KLARK TEKNIK FX processor with 100 presets including reverb, chorus, flanger, delay, pitch shifter and various multi-effects

Built-in stereo USB/Audio Interface to connect directly to your computer. Free audio recording, editing and podcasting software plus 150 instrument/effect plug-ins downloadable at behringer.com



Malaysia / Kedah / Alor Setar / Sentosa Plaza / Pertama Audio Trading / Contact 


menpunyai 100 jenis sound effect


ada Software percuma yang bagus. 

Behringer XENYX QX1202 mixer





pro / mixer / Behringer